Przejdź do treści

Niepubliczna Placówka Kształcenia Ustawicznego Nr 43205-53

Co nowego w żywieniu zbiorowym w placówkach oświatowych? Planowanie jadłospisów zgodnie z aktualnymi normami żywienia

Wszystkie informacje:

Program szkolenia
1. Wpływ żywności i żywienia na rozwój dzieci i młodzieży – czy jedzenie ma znaczenie?
2. Jaka jest rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży?
3. Czy normy żywienia 2024 r. i nowe zalecenia żywieniowe wpływają na sposób żywienia dzieci
i młodzieży w placówce żywienia zbiorowego?
4. Talerz Zdrowia – zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ich praktyczna realizacja w przedszkolu i w szkole.
5. Wybór produktów – oznaczenia na etykietach. Jakie informacje należy wykorzystać przy planowaniu posiłków? Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu zbiorowym.
6. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującego rozporządzenia i norm żywienia z 2024 r. – porównanie i omówienie zmian.
7. Prawidłowy sposób oznaczenia alergenów na jadłospisach w placówkach oświatowych.
8. Czy wyliczanie w posiłkach zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów i innych składników odżywczych i wykazywanie ich w jadłospisach jest obowiązkowe?
9. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i zalecenia dla realizatorów żywienia zbiorowego.
10. Warsztaty: ocena jakościowa własnych jadłospisów z wykorzystaniem karty oceny.
11. Gdzie szukać dostępnych źródeł, aplikacji i nowych narzędzi wspomagających bilansowanie jadłospisów.
Zajęcia poprowadzi

Elżbieta Rajczykowska

Specjalista żywienia, dietetyk z wieloletnią praktyką zawodową. Prowadzi żywienie dzieci zdrowych oraz dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi: m.in. z cukrzycą typu I, alergiami pokarmowymi, celiakią, ADHD oraz zaburzeniami zachowania. Autorka publikacji z zakresu prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży. Poszerza wiedzę, uczestnicząc w wielu seminariach, konferencjach i kursach, a także śledząc najnowsze doniesienia z zakresu żywienia oraz dietoterapii w Europie i na świecie.
Szczegóły
Cena za udział w szkoleniu

Cena:

Co otrzymają uczestnicy?

Forma płatności

zapłata gotówką w dniu szkolenia lub wpłata przelewem na konto po szkoleniu do 7 dni

Numer konta

25 8589 0006 0000 0024 2989 0001
Program szkolenia
1. Wpływ żywności i żywienia na rozwój dzieci i młodzieży – czy jedzenie ma znaczenie?
2. Jaka jest rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży?
3. Czy normy żywienia 2024 r. i nowe zalecenia żywieniowe wpływają na sposób żywienia dzieci
i młodzieży w placówce żywienia zbiorowego?
4. Talerz Zdrowia – zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ich praktyczna realizacja w przedszkolu i w szkole.
5. Wybór produktów – oznaczenia na etykietach. Jakie informacje należy wykorzystać przy planowaniu posiłków? Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu zbiorowym.
6. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującego rozporządzenia i norm żywienia z 2024 r. – porównanie i omówienie zmian.
7. Prawidłowy sposób oznaczenia alergenów na jadłospisach w placówkach oświatowych.
8. Czy wyliczanie w posiłkach zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów i innych składników odżywczych i wykazywanie ich w jadłospisach jest obowiązkowe?
9. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i zalecenia dla realizatorów żywienia zbiorowego.
10. Warsztaty: ocena jakościowa własnych jadłospisów z wykorzystaniem karty oceny.
11. Gdzie szukać dostępnych źródeł, aplikacji i nowych narzędzi wspomagających bilansowanie jadłospisów.

Elżbieta Rajczykowska

Specjalista żywienia, dietetyk z wieloletnią praktyką zawodową. Prowadzi żywienie dzieci zdrowych oraz dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi: m.in. z cukrzycą typu I, alergiami pokarmowymi, celiakią, ADHD oraz zaburzeniami zachowania. Autorka publikacji z zakresu prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży. Poszerza wiedzę, uczestnicząc w wielu seminariach, konferencjach i kursach, a także śledząc najnowsze doniesienia z zakresu żywienia oraz dietoterapii w Europie i na świecie.

Cena:

Co otrzymają uczestnicy?

Forma płatności

zapłata gotówką w dniu szkolenia lub wpłata przelewem na konto po szkoleniu do 7 dni

Numer konta

25 8589 0006 0000 0024 2989 0001
dołącz do nas

Dlaczego warto wybrać nasze szkolenia?

Certyfikowana jakość w BUR

Jesteśmy zarejestrowani w Bazie Usług Rozwojowych (BUR), co potwierdza naszą wysoką jakość świadczonych usług szkoleniowych. Obecność w BUR oznacza, że spełniamy określone standardy i oferujemy sprawdzone programy rozwojowe, co daje Państwu pewność, że bierzecie udział w profesjonalnie przygotowanych szkoleniach.

Zaświadczenia zgodne z MEN

Nasze szkolenia kończą się wystawieniem imiennego zaświadczenia o ukończeniu szkolenia, zgodnego z obowiązującym rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki. Oznacza to, że dokumenty, które otrzymują Państwo po szkoleniu, są w pełni uznawane przez instytucje publiczne, pracodawców oraz organy kontrolujące.

Indywidualne podejście i eksperckie wsparcie

Każdego z naszych Klientów staramy się traktować indywidualnie. Zawsze dostosowujemy tematykę i poziom trudności do potrzeb i oczekiwań grupy. Nasz zespół, składający się z kompetentnych pracowników, doświadczonych konsultantów, trenerów i wykładowców służy Państwu swoją pomocą i umiejętnościami. Możliwość kontaktu z trenerem po szkoleniu to nasz dodatkowy atut.

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Zapisz się na szkolenie!

Wyślij do nas zgłoszenie, aby zarezerwować miejsce. Wypełnienie formularza zajmuje tylko kilka minut!



Dane do faktury
Nabywca
Odbiorca


Zaświadczenie


Dane uczestnika


Dane osoby zgłaszającej


Oświadczenie VAT - dotyczy jednostek, które realizują szkolenie ze środków publicznych
Oświadczam, że szkolenie dla wyżej wymienionych pracowników ma charakter usługi kształcenia zawodowego / przekwalifikowania zawodowego oraz jest finansowane jest ze środków publicznych:


Forma płatności
Termin płatności: zapłata gotówką w dniu szkolenia lub wpłata przelewem na konto po szkoleniu do 7 dni
Numer konta: 25 8589 0006 0000 0024 2989 0001


Jesteśmy do Państwa dyspozycji!

Jeśli mają Państwo pytania lub chcieliby uzyskać więcej informacji na temat naszej oferty szkoleniowej, pozostajemy do Państwa dyspozycji. Z przyjemnością udzielimy wszelkich niezbędnych informacji oraz pomożemy w doborze najbardziej odpowiedniego rozwiązania szkoleniowego dostosowanego do Państwa potrzeb.

Przewijanie do góry
Przejdź do treści