Przejdź do treści

Niepubliczna Placówka Kształcenia Ustawicznego Nr 43205-53

Co nowego w żywieniu zbiorowym w placówkach oświatowych? Planowanie jadłospisów zgodnie z aktualnymi normami żywienia

Wszystkie informacje:

Zajęcia poprowadzi

Elżbieta Rajczykowska

Specjalista żywienia, dietetyk z wieloletnią praktyką zawodową. Prowadzi żywienie dzieci zdrowych oraz dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi: m.in. z cukrzycą typu I, alergiami pokarmowymi, celiakią, ADHD oraz zaburzeniami zachowania. Autorka publikacji z zakresu prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży. Poszerza wiedzę, uczestnicząc w wielu seminariach, konferencjach i kursach, a także śledząc najnowsze doniesienia z zakresu żywienia oraz dietoterapii w Europie i na świecie.
Program szkolenia
1. Wpływ żywności i żywienia na rozwój dzieci i młodzieży – czy jedzenie ma znaczenie?
2. Jaka jest rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży?
3. Czy normy żywienia 2024 r. i nowe zalecenia żywieniowe wpływają na sposób żywienia dzieci
i młodzieży w placówce żywienia zbiorowego?
4. Talerz Zdrowia – zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ich praktyczna realizacja w przedszkolu i w szkole.
5. Wybór produktów – oznaczenia na etykietach. Jakie informacje należy wykorzystać przy planowaniu posiłków? Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu zbiorowym.
6. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującego rozporządzenia i norm żywienia z 2024 r. – porównanie i omówienie zmian.
7. Prawidłowy sposób oznaczenia alergenów na jadłospisach w placówkach oświatowych.
8. Czy wyliczanie w posiłkach zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów i innych składników odżywczych i wykazywanie ich w jadłospisach jest obowiązkowe?
9. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i zalecenia dla realizatorów żywienia zbiorowego.
10. Warsztaty: ocena jakościowa własnych jadłospisów z wykorzystaniem karty oceny.
11. Gdzie szukać dostępnych źródeł, aplikacji i nowych narzędzi wspomagających bilansowanie jadłospisów.
Szczegóły
Cena za udział w szkoleniu

Cena:

Co otrzymają uczestnicy?

Forma płatności

zapłata gotówką w dniu szkolenia lub wpłata przelewem na konto po szkoleniu do 7 dni

Numer konta

25 8589 0006 0000 0024 2989 0001
Osoba prowadząca

Elżbieta Rajczykowska

Specjalista żywienia, dietetyk z wieloletnią praktyką zawodową. Prowadzi żywienie dzieci zdrowych oraz dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi: m.in. z cukrzycą typu I, alergiami pokarmowymi, celiakią, ADHD oraz zaburzeniami zachowania. Autorka publikacji z zakresu prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży. Poszerza wiedzę, uczestnicząc w wielu seminariach, konferencjach i kursach, a także śledząc najnowsze doniesienia z zakresu żywienia oraz dietoterapii w Europie i na świecie.
1. Wpływ żywności i żywienia na rozwój dzieci i młodzieży – czy jedzenie ma znaczenie?
2. Jaka jest rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży?
3. Czy normy żywienia 2024 r. i nowe zalecenia żywieniowe wpływają na sposób żywienia dzieci
i młodzieży w placówce żywienia zbiorowego?
4. Talerz Zdrowia – zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ich praktyczna realizacja w przedszkolu i w szkole.
5. Wybór produktów – oznaczenia na etykietach. Jakie informacje należy wykorzystać przy planowaniu posiłków? Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu zbiorowym.
6. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującego rozporządzenia i norm żywienia z 2024 r. – porównanie i omówienie zmian.
7. Prawidłowy sposób oznaczenia alergenów na jadłospisach w placówkach oświatowych.
8. Czy wyliczanie w posiłkach zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów i innych składników odżywczych i wykazywanie ich w jadłospisach jest obowiązkowe?
9. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i zalecenia dla realizatorów żywienia zbiorowego.
10. Warsztaty: ocena jakościowa własnych jadłospisów z wykorzystaniem karty oceny.
11. Gdzie szukać dostępnych źródeł, aplikacji i nowych narzędzi wspomagających bilansowanie jadłospisów.

Cena:

Co otrzymają uczestnicy?

Forma płatności

zapłata gotówką w dniu szkolenia lub wpłata przelewem na konto po szkoleniu do 7 dni

Numer konta

25 8589 0006 0000 0024 2989 0001

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Zapisz się na szkolenie!

Wyślij do nas zgłoszenie, aby zarezerwować miejsce. Wypełnienie formularza zajmuje tylko kilka minut!



Dane do faktury
Nabywca:
Odbiorca:


Zaświadczenie


Dane uczestnika:


Dane osoby zgłaszającej:


Oświadczenie VAT
Oświadczam, że szkolenie dla wyżej wymienionych pracowników ma charakter usługi kształcenia zawodowego / przekwalifikowania zawodowego oraz jest finansowane jest ze środków publicznych:


Forma płatności
🏛️ Forma płatności: zapłata gotówką w dniu szkolenia lub wpłata przelewem na konto po szkoleniu do 7 dni
💰 Numer konta: 25 8589 0006 0000 0024 2989 0001


Jesteśmy do Państwa dyspozycji!

Jeśli mają Państwo pytania lub chcieliby uzyskać więcej informacji na temat naszej oferty szkoleniowej, pozostajemy do Państwa dyspozycji. Z przyjemnością udzielimy wszelkich niezbędnych informacji oraz pomożemy w doborze najbardziej odpowiedniego rozwiązania szkoleniowego, dostosowanego do Państwa potrzeb.

Scroll to Top
Przejdź do treści