Co nowego w żywieniu zbiorowym w placówkach oświatowych? Planowanie jadłospisów zgodnie z aktualnymi normami żywienia
- TERMIN: 2.04.2025
- GODZINA: 10:00-15:00
- MIEJSCE: Kraków, ul. Pawia 3 – Hotel Vienna House Andel's
- TERMIN: 2.04.2025
- GODZINA: 10:00-15:00
- MIEJSCE: Kraków, ul. Pawia 3 – Hotel Vienna House Andel's
- TERMIN: 2.04.2025
- GODZINA: 10:00-15:00
- MIEJSCE: Kraków, ul. Pawia 3 – Hotel Vienna House Andel's
Wszystkie informacje:
Zajęcia poprowadzi
Elżbieta Rajczykowska
Specjalista żywienia, dietetyk z wieloletnią praktyką zawodową. Prowadzi żywienie dzieci zdrowych oraz dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi: m.in. z cukrzycą typu I, alergiami pokarmowymi, celiakią, ADHD oraz zaburzeniami zachowania. Autorka publikacji z zakresu prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży. Poszerza wiedzę, uczestnicząc w wielu seminariach, konferencjach i kursach, a także śledząc najnowsze doniesienia z zakresu żywienia oraz dietoterapii w Europie i na świecie.
Program szkolenia
1. Wpływ żywności i żywienia na rozwój dzieci i młodzieży – czy jedzenie ma znaczenie?
2. Jaka jest rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży?
3. Czy normy żywienia 2024 r. i nowe zalecenia żywieniowe wpływają na sposób żywienia dzieci
i młodzieży w placówce żywienia zbiorowego?
4. Talerz Zdrowia – zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ich praktyczna realizacja w przedszkolu i w szkole.
5. Wybór produktów – oznaczenia na etykietach. Jakie informacje należy wykorzystać przy planowaniu posiłków? Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu zbiorowym.
6. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującego rozporządzenia i norm żywienia z 2024 r. – porównanie i omówienie zmian.
7. Prawidłowy sposób oznaczenia alergenów na jadłospisach w placówkach oświatowych.
8. Czy wyliczanie w posiłkach zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów i innych składników odżywczych i wykazywanie ich w jadłospisach jest obowiązkowe?
9. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i zalecenia dla realizatorów żywienia zbiorowego.
10. Warsztaty: ocena jakościowa własnych jadłospisów z wykorzystaniem karty oceny.
11. Gdzie szukać dostępnych źródeł, aplikacji i nowych narzędzi wspomagających bilansowanie jadłospisów.
2. Jaka jest rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży?
3. Czy normy żywienia 2024 r. i nowe zalecenia żywieniowe wpływają na sposób żywienia dzieci
i młodzieży w placówce żywienia zbiorowego?
4. Talerz Zdrowia – zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ich praktyczna realizacja w przedszkolu i w szkole.
5. Wybór produktów – oznaczenia na etykietach. Jakie informacje należy wykorzystać przy planowaniu posiłków? Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu zbiorowym.
6. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującego rozporządzenia i norm żywienia z 2024 r. – porównanie i omówienie zmian.
7. Prawidłowy sposób oznaczenia alergenów na jadłospisach w placówkach oświatowych.
8. Czy wyliczanie w posiłkach zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów i innych składników odżywczych i wykazywanie ich w jadłospisach jest obowiązkowe?
9. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i zalecenia dla realizatorów żywienia zbiorowego.
10. Warsztaty: ocena jakościowa własnych jadłospisów z wykorzystaniem karty oceny.
11. Gdzie szukać dostępnych źródeł, aplikacji i nowych narzędzi wspomagających bilansowanie jadłospisów.
Szczegóły
Cena za udział w szkoleniu
Cena:
Co otrzymają uczestnicy?
- Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymają zaświadczenia zgodne ze wzorem MEN. Posiadamy wpis do placówek oświatowych oraz wpis do RIS.
Forma płatności
zapłata gotówką w dniu szkolenia lub wpłata przelewem na konto po szkoleniu do 7 dni
Numer konta
25 8589 0006 0000 0024 2989 0001
Osoba prowadząca
Elżbieta Rajczykowska
Specjalista żywienia, dietetyk z wieloletnią praktyką zawodową. Prowadzi żywienie dzieci zdrowych oraz dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi: m.in. z cukrzycą typu I, alergiami pokarmowymi, celiakią, ADHD oraz zaburzeniami zachowania. Autorka publikacji z zakresu prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży. Poszerza wiedzę, uczestnicząc w wielu seminariach, konferencjach i kursach, a także śledząc najnowsze doniesienia z zakresu żywienia oraz dietoterapii w Europie i na świecie.
Program szkolenia
1. Wpływ żywności i żywienia na rozwój dzieci i młodzieży – czy jedzenie ma znaczenie?
2. Jaka jest rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży?
3. Czy normy żywienia 2024 r. i nowe zalecenia żywieniowe wpływają na sposób żywienia dzieci
i młodzieży w placówce żywienia zbiorowego?
4. Talerz Zdrowia – zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ich praktyczna realizacja w przedszkolu i w szkole.
5. Wybór produktów – oznaczenia na etykietach. Jakie informacje należy wykorzystać przy planowaniu posiłków? Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu zbiorowym.
6. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującego rozporządzenia i norm żywienia z 2024 r. – porównanie i omówienie zmian.
7. Prawidłowy sposób oznaczenia alergenów na jadłospisach w placówkach oświatowych.
8. Czy wyliczanie w posiłkach zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów i innych składników odżywczych i wykazywanie ich w jadłospisach jest obowiązkowe?
9. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i zalecenia dla realizatorów żywienia zbiorowego.
10. Warsztaty: ocena jakościowa własnych jadłospisów z wykorzystaniem karty oceny.
11. Gdzie szukać dostępnych źródeł, aplikacji i nowych narzędzi wspomagających bilansowanie jadłospisów.
2. Jaka jest rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży?
3. Czy normy żywienia 2024 r. i nowe zalecenia żywieniowe wpływają na sposób żywienia dzieci
i młodzieży w placówce żywienia zbiorowego?
4. Talerz Zdrowia – zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ich praktyczna realizacja w przedszkolu i w szkole.
5. Wybór produktów – oznaczenia na etykietach. Jakie informacje należy wykorzystać przy planowaniu posiłków? Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu zbiorowym.
6. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującego rozporządzenia i norm żywienia z 2024 r. – porównanie i omówienie zmian.
7. Prawidłowy sposób oznaczenia alergenów na jadłospisach w placówkach oświatowych.
8. Czy wyliczanie w posiłkach zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów i innych składników odżywczych i wykazywanie ich w jadłospisach jest obowiązkowe?
9. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i zalecenia dla realizatorów żywienia zbiorowego.
10. Warsztaty: ocena jakościowa własnych jadłospisów z wykorzystaniem karty oceny.
11. Gdzie szukać dostępnych źródeł, aplikacji i nowych narzędzi wspomagających bilansowanie jadłospisów.
Szczegóły
Odpłatność za szkolenie
Cena:
Co otrzymają uczestnicy?
- Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymają zaświadczenia zgodne ze wzorem MEN. Posiadamy wpis do placówek oświatowych oraz wpis do RIS.
Forma płatności
zapłata gotówką w dniu szkolenia lub wpłata przelewem na konto po szkoleniu do 7 dni
Numer konta
25 8589 0006 0000 0024 2989 0001
- Szkolenie może być realizowane w formie zamkniętej. Zakres tematyczny oraz program szkolenia może zostać dopasowany do Państwa indywidualnych potrzeb. W celu poznania szczegółów indywidualnej oferty szkolenia zamkniętego prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
Zapisz się na szkolenie!
Wyślij do nas zgłoszenie, aby zarezerwować miejsce. Wypełnienie formularza zajmuje tylko kilka minut!
-
TAXUS Centrum Szkoleń jest Placówką Kształcenia Ustawicznego, wpisaną do Rejestru Szkół i Placówek Oświatowych Ministerstwa Edukacji i Nauk.
Uczestnicy szkoleń realizowanych przez TAXUS Centrum Szkoleń otrzymają zaświadczenie wystawiona na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauk z dnia 6 października 2023 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych, wydane na podstawie § 23 ust. 3 i 4 (Dz. U. 2023, poz. 2175).
Jesteśmy do Państwa dyspozycji!
Jeśli mają Państwo pytania lub chcieliby uzyskać więcej informacji na temat naszej oferty szkoleniowej, pozostajemy do Państwa dyspozycji. Z przyjemnością udzielimy wszelkich niezbędnych informacji oraz pomożemy w doborze najbardziej odpowiedniego rozwiązania szkoleniowego, dostosowanego do Państwa potrzeb.