Co nowego w żywieniu zbiorowym w placówkach oświatowych? Planowanie jadłospisów zgodnie z aktualnymi normami żywienia
Program szkolenia:
1. Wpływ żywności i żywienia na rozwój dzieci i młodzieży – czy jedzenie ma znaczenie?
2. Jaka jest rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży?
3. Czy normy żywienia 2024 r. i nowe zalecenia żywieniowe wpływają na sposób żywienia dzieci
i młodzieży w placówce żywienia zbiorowego?
4. Talerz Zdrowia – zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ich praktyczna realizacja w przedszkolu i w szkole.
5. Wybór produktów – oznaczenia na etykietach. Jakie informacje należy wykorzystać przy planowaniu posiłków? Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu zbiorowym.
6. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującego rozporządzenia i norm żywienia z 2024 r. – porównanie i omówienie zmian.
7. Prawidłowy sposób oznaczenia alergenów na jadłospisach w placówkach oświatowych.
8. Czy wyliczanie w posiłkach zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów i innych składników odżywczych i wykazywanie ich w jadłospisach jest obowiązkowe?
9. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i zalecenia dla realizatorów żywienia zbiorowego.
10. Warsztaty: ocena jakościowa własnych jadłospisów z wykorzystaniem karty oceny.
11. Gdzie szukać dostępnych źródeł, aplikacji i nowych narzędzi wspomagających bilansowanie jadłospisów.
Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymają zaświadczenia zgodne ze wzorem MEN.
Posiadamy wpis do placówek oświatowych oraz wpis do RIS.