Szkolenie w Krakowie: Co nowego w żywieniu zbiorowym w placówkach oświatowych? Planowanie jadłospisów zgodnie z aktualnymi normami żywienia

Data: 2.04.2025   Godzina: 10:00-15:00
Miejsce: Kraków, ul. Pawia 3 – Hotel Vienna House Andel's

Co nowego w żywieniu zbiorowym w placówkach oświatowych? Planowanie jadłospisów zgodnie z aktualnymi normami żywienia


Program szkolenia:
1. Wpływ żywności i żywienia na rozwój dzieci i młodzieży – czy jedzenie ma znaczenie?
2. Jaka jest rola podstawowych składników odżywczych, minerałów oraz witamin w procesie odżywiania dzieci i młodzieży?
3. Czy normy żywienia 2024 r. i nowe zalecenia żywieniowe wpływają na sposób żywienia dzieci
i młodzieży w placówce żywienia zbiorowego?
4. Talerz Zdrowia – zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i ich praktyczna realizacja w przedszkolu i w szkole.
5. Wybór produktów – oznaczenia na etykietach. Jakie informacje należy wykorzystać przy planowaniu posiłków? Produkty wskazane i przeciwwskazane w żywieniu zbiorowym.
6. Wymagania dotyczące posiłków przedszkolnych i szkolnych według obowiązującego rozporządzenia i norm żywienia z 2024 r. – porównanie i omówienie zmian.
7. Prawidłowy sposób oznaczenia alergenów na jadłospisach w placówkach oświatowych.
8. Czy wyliczanie w posiłkach zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów i innych składników odżywczych i wykazywanie ich w jadłospisach jest obowiązkowe?
9. Diety eliminacyjne – podstawowe zagadnienia i zalecenia dla realizatorów żywienia zbiorowego.
10. Warsztaty: ocena jakościowa własnych jadłospisów z wykorzystaniem karty oceny.
11. Gdzie szukać dostępnych źródeł, aplikacji i nowych narzędzi wspomagających bilansowanie jadłospisów.

Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymają zaświadczenia zgodne ze wzorem MEN.
Posiadamy wpis do placówek oświatowych oraz wpis do RIS.

Zajęcia poprowadzi: Pani Elżbieta Rajczykowska – specjalista żywienia, dietetyk z wieloletnią praktyką zawodową. Prowadzi żywienie dzieci zdrowych oraz dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi: m.in. z cukrzycą typu I, alergiami pokarmowymi, celiakią, ADHD oraz zaburzeniami zachowania. Autorka publikacji z zakresu prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży. Poszerza wiedzę, uczestnicząc w wielu seminariach, konferencjach i kursach, a także śledząc najnowsze doniesienia z zakresu żywienia oraz dietoterapii w Europie i na świecie.
Cena za udział w szkoleniu: 590,00 PLN od osoby – w cenę wliczono materiały szkoleniowe, kawę, lunch

Forma płatności: zapłata gotówką w dniu szkolenia lub wpłata przelewem na konto po szkoleniu do 7 dni

Numer konta: 25 8589 0006 0000 0024 2989 0001

    Nazwa firmy

    Adres

    NIP

    Imię i nazwisko uczestnika/ów

    Telefon kontaktowy

    Adres email na który zostanie przesłany link na szkolenie

    Imię i nazwisko osoby zgłaszającej

    Telefon osoby zgłaszającej

    Adres email osoby zgłaszającej

    Adres mailowy na który zostanie wysłana faktura

    Oświadczam, że zapoznałem (am)
    się i akceptuję Regulamin szkoleń

    Forma płatności
    GotówkaPrzelew

    Dodatkowe informacje / uwagi do zgłoszenia:



    Numer konta: 25 8589 0006 0000 0024 2989 0001
    Pobierz formularz »